Highlighter

Στη «Ροδιακή» οι μαθητές της Γ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Ιαλυσού

1.jpg

Τους μαθητές της Γ' τάξης του  Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού υποδέχθηκαν στα γραφεία σύνταξης και στις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της "Ροδιακής", δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι των αντίστοιχων τμημάτων προκειμένου να τους εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο μια εφημερίδα λειτουργεί.

Οι περίπου 40 μαθητές, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ.κ. Λαμπρινή Καμβύση και Βασιλική Χρονοπούλου, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον αρχισυντάκτη της "Ροδιακής" κ. Μιχάλη Μαστή, ο οποίος τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα διάφορα τμήματα προκειμένου να καταφέρει να τυπωθεί μια καθημερινή εφημερίδα αλλά και το πώς δουλεύουν οι δημοσιογράφοι προκειμένου να έχουν καθημερινά πλήθος ειδήσεων που θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα.

Ο κ. Μαστής έκανε μια αναφορά και για τα 103 χρόνια λειτουργίας της ιστορικής αυτής εφημερίδας, αλλά και για το πώς, την περίοδο της Ιταλοκρατίας και η "Ροδιακή" φιμώθηκε από τους κατακτητές.

Οι μαθητές, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Μαστή, δεν σταμάτησαν να πραγματοποιούν ερωτήσεις. Ο ίδιος, τους εξήγησε ότι τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι, πώς γίνεται το ρεπορτάζ για ένα θέμα αλλά και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουν απέναντι στο αναγνωστικό κοινό ούτως ώστε να τους ενημερώσουν έγκυρα και έγκαιρα.  Ακόμη, μίλησε στους μαθητές για την εφημερίδα που λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης για τον τόπο μας, ενώ τους τόνισε ότι είναι απαραίτητο ως πολίτες να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει  στο νησί τους.

Όπως συνηθίζει, ο κ. Μαστής, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που "μαστίζει" το νησί μας και δεν είναι άλλο απο τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, τονίζοντάς τους ότι είναι όλα θέμα παιδείας και ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όταν οδηγούμε φορώντας ζώνη ή και κράνος.

Αμέσως μετά, οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της "Ροδιακής", όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του πιεστηρίου κ. Σεραφείμ Φλώρος, ο οποίος τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο τυπώνονται οι εφημερίδες στα πελώρια μηχανήματα.

Ο ίδιος, μίλησε για τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται στις έγχρωμες σελίδες, το μέγεθος του χαρτιού που χρησιμοποιείται και φυσικά πώς ένα τεράστιο ρολό χαρτί καταλήγει να πάρει τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε.  Ο κ. Φλώρος τους εξήγησε ότι, όταν αναμείξουμε το μελάνι με το νερό, μπορούμε να τυπώσουμε πάνω σε τσίγκους τις σελίδες και αμέσως μετά να τους τοποθετήσουμε στα μηχανήματα προκειμένου να τυπωθεί η εφημερίδα, ενώ έδωσε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές αλλά και τους δασκάλους που τους συνόδευαν.

Όπως συνηθίζεται, οι μαθητές έφυγαν από τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου, με μια "φρέσκια" εφημερίδα στο χέρι, αφού προηγουμένως έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Οι μαθητές που επισκέφθηκαν τη "Ροδιακή":

Τμήμα Γ1

Ιωάννα Βούλγαρη

Αναστασία Ελένη

Γιακουμή Ελεάνα

Ελευθερίου Ιωάννης

Καϊκης Μιχαήλ Άγγελος

Καραντώνη Δανάη

Κασανή Φωτεινή Άννα

Κασάπη Εμμανουήλ

Κλεάνθη Κατερίνα Ηλιάνα

Κοζύρης Ορέστης

Κουλουρίδη Αθανασία Κερατσού

Κώστα Κατερίνα

Κωστής Παναγιώτης Αλέξης

Μακροπούλου Δήμητρα

Ματάκης Νίκος

Mezani Έρντι

Μενεμενλή Σεβαστή

Μπαλλής Νίκος

Μούτσα Δανιήλ Αμών

Γιουζελλάρι Ναταλία

Βελιάσεβιτς Αλέξανδρος

 

Τμήμα Γ2

Μοσχή Αγγελική Χριστίνα

Μπότσαρη Δέσποινα - Μαρίνα

Παναγιωτίδη Ελισάβετ

Παπαδημητρίου    Δημήτριος

Παρασκευάς Ιωάννης

Πιλατέρη Αικατερίνη

Πιλατέρης Γεώργιος Δημήτριος

Προβαττάς Άγγελος

Χριστοδούλου Ειρήνη    

Σπύρου Σμαράγδα

Συκιανάκη Σκιαδενή - Δέσποινα

Συμβουλίδου Ευρίκλεια

Συνδικάκη Ελεούσα - Ασημίνα

Τελώνη Δέσποινα - Μαρίνα

Τζόγιας Μάριος

Τόσκα Ιωάννα

Φουστέρη Χριστίνα

Τσαβαρής Μιχαήλ-Αγγελος

Φωτεινής Γιώργος Ραφαήλ

Χριστοδούλου Εμμανουήλ

2.jpg

3.jpg